Koreografi

Jag har studerat koreografi vid Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance i London och Stockholms Musikpedagogiska Institut. Jag koreograferar såväl egna soloverk som dans-föreställningar för grupper i communitysammanhang, det vill säga med dansare som inte har dansen som yrke. Dansarna bidrar ofta med eget rörelsematerial under arbetsprocessen.

 

Jag är intresserad av teman som handlar om identitet, relationer, kopplingen mellan natur och människa samt människans plats i samhället och tillvaron. Att dansarna utgör en mångfald i form av olika kroppar, bakgrunder och livsberättelser är en viktig värde-grund för mig i mitt arbete som danskonstnär. Danskonsten har traditionellt haft en elitistisk och begränsande syn på hur en dansare ska se ut. Nuförtiden är det allt vanligare att dessa uppfattningar utmanas, av nya kroppar och nya berättelser. Det handlar om vem som kan dansa och vem som får ta plats på en scen och göra sin röst hörd i det offentliga och konstnärliga rummet. Jag ser mitt arbete som en del i den positiva utvecklingen inom danskonsten.

Jag ser. 2013. Solo i Västerås Domkyrka. Foto: Joakim Stål.

Jag + Du = Vi. 2014. Dansföreställningen framfördes ursprungligen under programmet "Konserthuset på rymmen" på Västerås Cityfestival som en del av Västmanlandsmusikens communityprojekt. En lekfull koreografi med mångfald som tema. Foto: Joakim Stål.

Ögats sårbarhet. 2015. Dansföreställningen framfördes under programmet "Konserthuset på rymmen" på Västerås Cityfestival som en del av Västmanlandsmusikens communityprojekt. Koreografin byggde på utforskningar av begreppen styrka och svaghet.

 

Crossing Oceans. 2011. Mitt examensarbete i koreografi på Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance var ett solo baserat på kroppens inneboende motstridigheter och viljor.

2017. Solodans på Stora torget i Västerås under "Morgonbön i folkton" i samband med Världens fest, en årlig festival inom Svenska kyrkan. Musiker var Åsa Sundstedt, accordion och Alexandra Särström, saxofon.

 

Nu! 2016. En platsspecifik koreografi i Culturen under Västerås Kulturnatt. I samarbete med ABF. Vi utgick både från platsen, en avgränsad del av ett kulturhus i en gammal industribyggnad, och från begreppet NU; våra egna erfarenheter av att vara i nuet, eller inte. Foto: Tony Jansson.

kontakt

 

Epost: heidi(at)humledans.se

Telefon: (+46) 0733 66 26 75

Flisavägen 37, 723 53 Västerås

© Copyright. Alla rättigheter reserverade. Om ingen fotograf anges tillhör bilden Humledans/Heidi Mettiäinen.